Azotul este abundent în atmosfera Pământului și este prezent în apă ca azotat, azot și amoniac. Azotul este indispensabil pentru viața plantelor și este un factor cheie în fertilizare. Azotul permite dezvoltarea creșterii vegetative a plantei; în special, contribuie la alungirea trunchiurilor și a mugurilor și crește producția de frunziș și fructe. Acesta este motivul pentru care azotul este una dintre cele trei componente principale ale îngrășămintelor NPK (azot-fosfor-potasiu). Cu toate acestea, un exces de azot slăbește structura plantelor creând o relație dezechilibrată între frunze și tulpini. În plus, planta devine mai puțin rezistentă la boli.
În vinificație azotul asimilabil cu drojdie (YAN), cunoscut și sub numele de Formol Number, este o măsurare a azotului în vinuri. Compușii azotați, cum ar fi amoniacul, sunt esențiali pentru procesul de vinificare. Trebuie să existe o concentrație suficientă de azot în sucul de struguri pentru un metabolism sănătos al drojdiei și o fermentare eficientă. Nivelurile scăzute de azot pot duce la fermentări lente sau incomplete. Când disponibilitatea de azot este prea mică în mustul de vin, drojdia poate suferi căi de fermentare mai puțin eficiente și nedorite, producând hidrogen sulfurat, un compus cunoscut pentru mirosul său de „ou putred”.
În tratarea apelor uzate, azotul total (TN) este reglat și poate fi măsurat prin digestia unei probe. Azotul total include toate formele de azot, inclusiv din nitrați, nitriți, amoniac și azot legat organic.
Hanna oferă opțiunea de a măsura YAN și TN. YAN poate fi măsurat prin titrare, în timp ce TN se realizează fotocolorimetric cu un spectrofotometru sau fotocolorimetru de masă.