Sodiul apare atât în mod natural, cât și ca aditiv în produsele alimentare. Se adaugă în mod obișnuit la produsele alimentare sub formă de clorură de sodiu (NaCI), dar poate fi adăugat și în alte forme, inclusiv nitrit de sodiu, bicarbonat de sodiu, benzoat de sodiu și glutamat monosodic (MSG). Acești compuși sunt adăugați la alimente pentru a spori aroma, pentru a acționa ca un liant și pentru a inhiba creșterea microbiană pentru a prelungi durata de valabilitate a unui produs.
Hanna Instruments oferă o mare varietate de instrumente pentru măsurarea sodiului. Produsele includ aparate de pH și ISE portabile și de laborator, care pot utiliza un electrod ion selectiv (ISE) de sodiu pentru măsurarea directă.
Sunt disponibile și sisteme de titrare care determină cantitatea de clorură a clorurii de sodiu. Titrarea argentometrică pentru clorură este o măsurătoare foarte frecventă pentru determinarea conținutului de sodiu din alimente. În această titrare, clorura de sodiu reacționează cu azotatul de argint pentru a forma un precipitat de clorură de sodiu. Când nu mai există clorură prezentă pentru ca azotatul de argint să reacționeze cu ioni de argint liberi sunt prezenți. Electrodul ISE de argint/sulfura poate apoi detecta excesul de argint. Cantitatea de sodiu prezentă se deduce prin titrarea clorurii.