Borul este unul dintre micronutrienții esențiali pentru creșterea plantelor. Poate fi prezent în mod natural în apă sau să-și găsească drumul într-un curs de apă prin efluenți industriali. Borul care depășește valoarea de 2,0 mg/L (ppm) în apa de irigare poate fi dăunător creșterii plantelor, unele plante pot fi chiar afectate negativ de concentrații mai mici de 1,0 mg/L (ppm). Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) raportează următoarea clasificare:
Bor (ppm) | Efect asupra culturilor |
< 0.5 bun | cu excepția culturilor foarte sensibile |
0.5 to 2.0 unele riscuri | multe culturi trebuie excluse |
> 2.0 periculos | poate fi utilizat numai pentru culturi foarte tolerante |
Cantitatea medie de bor în soluri este cuprinsă între 18 și 63 ppm, în timp ce în apele subterane este între 0,01 și 10 ppm. Cea mai comună formă de bor în apele naturale este H3BO3. Cel mai important mineral este boraxul, care este utilizat la prepararea paharelor rezistente la căldură, detergenți, emailuri de porțelan, îngrășăminte și fibră de sticlă.
Apa potabilă conține rareori mai mult de 1 mg B/L și, în general, mai puțin de 0,1 mg/L, concentrații considerate sigure pentru consumul uman. Ingerarea unor cantități mari de bor poate afecta sistemul nervos central, ingestia prelungită rezultând un sindrom cunoscut sub numele de borism.
Afiseaza: 1-6 din 6 produse
Filtre