Fosfații sunt utilizați într-o serie de produse de zi cu zi, cum ar fi băuturile cola pentru a spori aroma și aciditatea, antigelul ca tampon de pH și cartofii prăjiți pentru a întârzia înnegrirea cartofilor tăiați. De asemenea, sunt utilizați pe scară largă în detergenți și fluide de curățare datorită capacității lor de a înmuia apa și de a elimina depunerile de sol. Fosfatul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea rădăcinilor, tulpinilor, florilor și semințelor plantelor și se adaugă în mod obișnuit îngrășămintelor. Cu toate acestea, concentrațiile mari de fosfați în scurgerile agricole pot provoca poluarea mediului, cauza principală a eutrofizării. Legile locale reglementează utilizarea fosfaților și nivelurile de deversare în apă și căi navigabile.
Cantitatea de fosfat poate fi exprimată în două moduri diferite:
Ortofosfatul este o moleculă cu un atom de fosfor înconjurat de patru atomi de oxigen și o sarcină trei negativă. Fosfatul sau ortofosfatul este o măsură a cantității de molecule de ortofosfat (PO43-) dintr-o probă. În timp ce fosforul sau ortofosfatul ca fosfor (PO4-P), este o măsură a cantității de ioni fosfor (P) dintr-o probă. Acest lucru înseamnă că la măsurarea fosfatului, cei patru atomi de oxigen legați de atomul de fosfor sunt incluși în măsurare. Cu toate acestea, este posibil să se convertească cu ușurință între cele două măsurători prin multiplicare sau divizare simplă. Pentru a converti un rezultat din fosfor (P) în fosfat (PO43-) înmulțiți rezultatul cu 3,06. În schimb, pentru a converti de la fosfat la fosfor, împărțiți la 3,06. Motivul pentru care funcționează este că molecula ortofosfat (PO43-) este de aproximativ 3,06 ori mai grea decât atomul de fosfor.
Hanna oferă o varietate de metode chimice de măsurare a fosfatului. Tehnologiile disponibile includ spectrofotometre, fotocolorimetre de laborator și portabile, minicolorimetre și seturi de teste chimice.