Manganul este asociat cu mineralele de fier și apare sub formă de geode în oceane, ape dulci și soluri. Este un oligoelement esențial pentru plante și animale. Manganul este utilizat în aliaje de oțel, baterii și aditivi alimentari. Speciile apoase comune sunt Mn2+ redus și Mn4+ oxidat. Chimia manganului în apă este similară cu cea a fierului. Metodele de titrare sunt, de asemenea, disponibile utilizând un electrod ISE de calciu sau o sondă fotocolorimetrică.
Manganul solubil în apele subterane este de obicei în stare redusă (Mn2+). La expunerea la aer sau la alți oxidanți, apa subterană care conține mangan va precipita de obicei în MnO2 care este de culoare neagră. Nivelurile ridicate de mangan pot provoca pete în instalații sanitare și ustensile de gătit.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură recomandă ca nivelul maxim de mangan din apele de irigații să fie de 0,2 mg/L. Standardul de apă potabilă secundară EPA din SUA MCL este de 50 μg/L.
Manganul poate fi măsurat fotocolorimetric cu reactivi. Analiza fotocolorimetrică se bazează pe principiul absorbției Beer-Lambert în care intensitatea culorii produse este proporțională cu concentrația de mangan din probă. Produsele pentru analiza fotocolorimetrică includ minicolorimetre, fotocolorimetre portabile și de laborator și spectrofotometre. Metoda pentru domeniul mic utilizează o adaptare a metodei PAN. Metoda pentru domeniul mare utilizează o adaptare a metodelor standard pentru examinarea apei și a apelor uzate, metoda periodată.
Afiseaza: 1-20 din 20 produse
Filtre