Fotocolorimetrul HI83748 pentru acidul tartric în vin combină acuratețea și simplitatea în uz într-un design ergonomic și portabil. Utilizatorul poate determina cu precizie concentrația acidului tartric în vinuri în intervalul de la 0,0 la 5,0 g/L (ppt) folosind reactivii gata preparați HI83748-20.
Fotocolorimetrul HI83748 se folosește pentru determinarea acidului tartric în vinuri. Fotocolorimetrele Hanna dispune de un sistem optic avansat; combinația dintre lampa specială tungsten, filtrul de interferență cu bandă îngustă și fotocelula siliconică asigură citiri fotometrice de precizie la fiecare utilizare. Sistemul exclusiv de blocare al cuvei asigură inserarea acesteia în poziție fixă în celula de măsurare pentru a menține consecvența lungimii de undă.
Cronometru integrat - Măsurătoarea este efectuată după ce timpul setat în cronometru s-a scurs. Acest cronometru asigura faptul că toate măsurătorile s-au efectuat la intervale de reacție corespunzătoare, indiferent de utilizator, pentru o consistență mai bună a măsurătorii.
Buton Zero - O simplă apăsare a tastei zero de pe fața aparatului va determina culoarea și imperfecțiunile din proba de ulei înainte de adăugarea reactivului.
Închidere automată - - Aparatul se închide automat după 15 minute de neutilizare, atunci când aparatul se află în modul de măsurare. Împiedică consumul bateriilor în cazul în care aparatul a rămas accidental pornit.
Indicator de stare pentru baterie - Indică nivelul de baterie disponibil.
Mesaje de eroare - Mesaje afișate pe ecran semnalând probleme precum citiri în-afara domeniului sau lipsa capacului.
Unități de măsură - Unitatea de măsură corespunzătoare este afișată împreună cu citirea.
Acidul tartric și tartratul joacă un rol important în stabilitatea vinurilor. Ele pot fi prezente în vin și suc în diferite forme, cum ar fi acidul tartric (H2T), bitartratul de potasiu (KHT) sau tartratul de calciu (CaT). Raportul dintre acestea depinde în principal de pH-ul vinului. Procentul de tartrat prezent ca bitartrat (HT-) este maxim la pH 3.7.
Formarea depozitelor cristaline (tartrat casse) este un fenomen de îmbătrânire a vinului care nu corespunde cerințelor clientului. Prin urmare, este important să se testeze și să se reducă potențialul de precipitare în sticle. De exemplu, prin reglarea pH-ului vinului, vinificatorii pot influența în mod semnificativ potențialul de formare a precipitatului.
Concentrațiile de potasiu din vin pot varia de la 600 la 2500 ppm în anumite vinuri roșii. Deși bi-tartratul de potasiu este solubil în apă, alcoolul și temperaturile scăzute scad solubilitatea acestuia. Mai ales în timpul fermentării alcoolice, bi-tartratul de potasiu devine din ce în ce mai insolubil, ducând la supra-saturație și precipitare. Stabilitatea KHT poate fi restabilită prin răcire (cu sau fără însămânțare). Vinurile cu valori ale pH-ului inițial mai mici de 3,65 pot prezenta o scădere a pH-ului în timpul stabilizării la rece din cauza generării unui proton liber pentru fiecare precipitat KHT. PH-ul poate scădea lchiar și cu 0,2 unități de pH. Pentru vinurile cu pH mai mare de 3,7 pH-ul se deplasează la un pH mai ridicat.
Concentrațiile de calciu pot varia de la 6 la 165 ppm și pot fi complexate cu tartrat sau oxalat pentru a forma precipitări cristaline. Instabilitățile de tartrat de calciu apar în mod normal între 4 și 7 luni după fermentație și sunt independente de temperatură.
Sulfații, proteinele, răsinile și poli-fenolii pot forma complexe stabile cu tartratul, inhibând astfel formarea de cristale. Complexele se formează în principal între poli-fenoli și acid tartric în vinul roșu, și proteine în vin alb. Aceasta explică de ce, pe măsură ce are loc polimerizarea pigmentului, capacitatea de menținere a acidului tartric se diminuează, ceea ce duce la întârzierea procesului de casare. În schimb, sulfatul formează un complex cu potasiul de la 50% în vinurile albe până la 100% în roșu.
Conținut specific de zaharuri reducătoare în vin și must |
|||
Must |
must dulce |
20 la 25 % |
200 la 250 g/L |
normal |
10 la 20 % |
100 la 200 g/L |
|
în fermentație |
4 la 12.5 % |
40 la 125 g/L |
|
Vin |
dulce |
2.5 la 12.5 % |
25 la 125 g/L |
demi-dulce |
0.8 la 2.5 % |
8 la 25 g/L |
|
demi-sec |
0.2 la 0.8 % |
2 la 8 g/L |
|
sec |
0 la 0.2 % |
0 la 2 g/L |
Product Specifications:
Domeniul de determinare a Acidului tartric
de la 0.0 la 5.0 g/L (ppt)
Rezoluția determinării Acidului tartric
0.1 g/L
Metoda de determinare a Acidului tartric
Reacția dintre acidul tartric și reactivi determină o tentă roșie galben / portocalie în eșantion.
Precision
SD ±0.1 g/L @ 2.0 g/L
Sursa de lumină a fotocolorimetrului
Lampă de tungsten cu filtru de interferență în bandă îngustă la 525 nm
Detectorul de lumină a fotocolorimetrului
Fotocelulă de siliciu
Ecran
Liquid Crystal Display (LCD)
Sursă de curent
4 (1.5V) AA baterii sau adaptor 12 VDC
Tipul / Durata de funcționare a bateriei
1.5V AA baterii
Oprire automată
oprire automată după 15 minute de nefolosire
Mediu
de la 0 la 50°C (de la 32 la 122°F); UR max 95% fără condens
Greutate
500 g (17.6 oz)
Dimensiune
225 x 85 x 80 mm (8.7 x 3.3 x 3.1”)
informatii pentru comanda
HI83748 se livrează cu două cuve și capace pentru probe, reactivi pentru 5 teste (HI83748A-0, HI83748B-0), pipetă automată de 200 μl cu două vârfuri din plastic și instrucțiuni, seringă de 5 ml cu vârf, 4 baterii AA (1.5V), manual de instrucțiuni, certificat de calitate al instrumentului și geantă pentru transport.
HI83748 Photometer for Tartaric Acid in Wine Manual
Descarca