În sistemul de măsurare potențiometrică a pH-ului se află electrodul combinat de pH. Un electrod de pH combinat include atât senzorul indicator realizat din sticlă sensibilă la pH, cât și celula de referință utilizată pentru a genera un potențial stabil de mV. Fiecare are propriile elemente de design care le fac ideale pentru o anumită aplicație.
Electrodul de pH indicator poate fi realizat dintr-o varietate de tipuri de sticlă. Sticlă potrivită pentru temperaturi scăzute (LT), temperaturi ridicate (HT), uz general (GP) și rezistentă la acid fluorhidric (HF) sunt cele patru tipuri de sticlă pe care le folosim pentru a produce un electrod de pH. Sticla este suflată manual în forme conice, cu vârf plat, conic și sferic. Fiecare formă are propriul avantaj pentru o aplicație.
O parte importantă a sistemului de măsurare a pH-ului este electrodul de referință. Pentru a oferi un potențial de referință constant, tipul de material al joncțiunii este un aspect foarte important atunci când se construiește un electrod pentru aplicații specifice. Joncțiunile ceramice sunt ușor îmbinate cu sticla și sunt cele mai utilizate tipuri de joncțiuni. Pentru probele cu conductivitate redusă, o sondă poate avea mai multe joncțiuni ceramice pentru un debit mai mare. Pentru aplicațiile alimentare în care există un conținut ridicat de solide, un gel dur de viscolen este interfața dintre probă și celula de referință. Acest tip de joncțiune este denumit joncțiune deschisă și este rezistentă la înfundare. Alte joncțiuni includ un manșon detașabil, conceput pentru ca joncțiunea să poată fi curațată, sticla măcinată cu un manșon mobil pentru curățare și joncțiunile din pânză sau materiale PTFE.
Forma generală a corpului unui electrod de pH vine într-o varietate de forme, dimensiuni și materiale. Există sonde cu un diametru foarte mic, care pot măsura doar 100 μL și foarte lungi pentru a fi utilizate într-un balon Erlenmeyer. Corpul poate fi din sticlă, PEI sau titan. Fiecare are propriul avantaj pe baza utilizării sale.
Tipuri de conectori