Analiza vinului

Sunt disponibile refractometre care convertesc indicele de refracție al probei la concentrația de zaharoză în unități de procente în greutate,% Brix (denumită și ° Brix). Conversia utilizată se bazează pe Cartea metodelor ICUMSA (Comisia internațională pentru metode de analiză a zahărului). Deoarece majoritatea zahărului din sucul de struguri este fructoză și glucoză și nu zaharoză, citirea este uneori denumită „Brix aparent”.


Sunt disponibile și versiuni pentru convertirea citirilor brix la oBaumé, oOechsle și oKMW.


Scalaose bazează pe densitate și a fost inițial concepută pentru a măsura masa clorurii de sodiu din apă. ° Baumé sunt utilizate în vinificație pentru a măsura zahărul din must. Refractometrul convertește citirea din % Brix în ° Baumé pe baza tabelului din Metodele oficiale de analiză ale AOAC International, ediția a 18-a. Un ° Baumé este aproximativ egal cu 1,8% Brix, iar 1 ° Baumé este aproximativ echivalent cu 1% alcool atunci când vinul este complet fermentat.


oOechsle (°Oe) sunt utilizate în principal în industria vinicolă din Germania, Elveția și Luxenbourg pentru a măsura conținutul de zahăr al mustului. Scara ° Oe se bazează pe greutatea specifică la 20 °C (S.G. (20/20)) și reprezintă primele 3 cifre care urmează după punctul zecimal. Un ° Oe este aproximativ egal cu 0,2% Brix.


oOe = x 1000


oKlosterneuburger Mostwaage (oKMW) este utilizat în Austria pentru a măsura conținutul de zahăr al mustului. ° KMW este legat de ° Oe prin următoarea ecuație:


oOe = oKMW x 1 oKMW KMW este aproximativ echivalent cu 1% Brix sau 5 ° Oe. ° KMW este, de asemenea, cunoscut sub numele de ° Babo.


Refractometrul permite utilizatorului să adapteze instrumentul la nevoile sale specifice pe baza experienței sale, deoarece niciun factor de conversie fix nu este universal aplicabil. Prima conversie se bazează pe valoarea % Brix și un factor de conversie reglabil între 0,50 și 0,70 (0,55 este o valoare comună).


Alcool potențial (% v/v) = (0.50 to 0.70) x % Brix


Un dezavantaj al ecuației de mai sus este că nu ia în considerare zaharurile și extractul nefermentabil. A fost adăugată și o a doua ecuație care ia în considerare acești factori și poate oferi o estimare mai precisă a conținutului potențial de alcool în vinul finit. Această conversie este numită „C1” pe aparat și folosește următoarea ecuație:


Alcool potențial (%V/V) = 0.059 x (C1)


Curba alcoolului potențial al refractometrelor se bazează pe tabelele găsite în Regulamentul Comisiei Europene a Comunității Economice nr. 2676/90 din 17 septembrie 1990, Determinarea metodelor comunitare pentru analiza vinului și Organizația internațională a viței de vie și a vinului (OIV). Curba alcoolului potențial se bazează pe următoarea ecuație:


Alcool potențial (%v/v) = g/L de zahăr / 16.83

Suport clienti Luni - Vineri 08:00 - 16:30

0264 599 459 info@hannainst.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!